ÇED Raporu

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.

ÇED Olmazsa

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi projeler için ilgili yönetmeliğin 6.Maddesi'ne göre "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça bu projeler hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.

Mim çevre olarak yatırımlarınızın ilgili mevzuatlar ve planlama açısından değerlendirilmesi yapılarak zaman para ve kaynak israfının önüne geçilmesi sağlanır

Cezalar

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği 19. Madde kapsamında;

  • ÇED incelemesi yapılmaksızın başlanan faaliyetlerin Bakanlıkça,
  • Proje tanıtım dosyası hazırlanmaksızın başlanan faaliyetlerin ise mahallin en büyük mülki amirince, süre verilmeksizin durdurulacağı belirtilmektedir.

2872 sayılı ve 5491 sayı ile revize edilen Çevre Kanununun 20. Maddesinde yer alan İdari Nitelikteki cezalara göre,

  • ÇED sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi oranında idari para cezası,
  • ÇED sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara ise her bir ihlal için 10.000 Türk Lirası (2019 yılı için 30.075TL) idari para cezası verileceği belirtilmektedir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci

Gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. ve 16. maddelerinde belirtilen başvuru ile başlayan ve işletme sonrası çalışmaların uygun hale geldiğinin belirlenmesi ile sona eren süreçtir.

ÇED’e Tabi Projeler

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin ÇED Uygulanacak Projeler Listesi'nde yer alan faaliyetler; (EK-I) ÇED Raporu, Seçme, Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler Listesi'nde yer alan faaliyetler (EK-II) ise Proje Tanıtım Dosyası hazırlamak zorundadır.

Ek-1 ve Ek-2 Listeleri İçin Tıklayınız

Kimler ÇED Raporu Hazırlayabilir?

ÇED Yönetmeliği 27. Maddesi uyarınca ÇED Başvuru dosyası, ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyası hazırlayacak kurum ve kuruluşlar Bakanlıktan Yeterlik Belgesi almakla yükümlüdürler.

MİM ÇEVRE 244 no’lu ÇED Yeterlik Belgesi ile PTD ve ÇED raporlarını hazırlama konusunda Bakanlık tarafından yetkilendirilmiştir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Süreci Akım Şeması